Hur blir Brexit?

BREXIT : Inom en snar framtid är det högst troligt att Storbritannien lämnar EU och det kommer medföra en hel del nya utmaningar för alla som skickar eller tar emot gods. Kolla upp era avtal med era kunder och leverantörer och var noga med leveransvillkoret! Det kommer behövas en tullfaktura samt att ni har ett EORI-nummer registrerat hos tullverket.

Fakturan måste innehålla:
Säljare
Köpare
Antal kolli
Vikt, gärna brutto och netto vikt
Varukod
Ursprungsland
Varubeskrivning
Leveransvillkor

Om du är osäker på vilket leveransvillkor som passar kan du kontakta ditt försäkringsbolag.

Tänk på att det tillkommer moms samt eventuella tullavgifter. Var beredda på att det kan bli förseningar under en tid.  Håll er uppdaterade och fråga om ni behöver hjälp! Mer info hittar ni på Tullverket.se . Se till att hålla er uppdaterade angående Brexit.

Uppdatering : Just nu har EU gått med på att förlänga Storbritanniens utträdesperiod till 31 Januari 2020. Men det är fortfarande viktigt att ni har koll på era rutiner.

Förklaring av EORI

EORI – “Economic Operator Registration and Identification”

Från och med September 2010 blev det krav från tullverket att alla som exporterar eller importerar varor utanför EU måste ha ett EORI-nummer kopplat till sig.  Med undantag av import/export av varor i privat syfte.

EORI används när du ska göra en tulldeklaration eller någon annan tullrelaterad handling, som till exempel att ansöka om ett tillstånd eller en certifiering.

När du ansöker om ett EORI-nummer registreras du i Tullverkets nationella databas och i EU:s centrala EORI-databas.

Ett svenskt EORI-nummer består av bokstäverna SE följt av organisationsnumret samt 01,

till exempel SE556123471101

Om ditt företag inte har ett EORI ansöker ni här 

Det är helt kostnadsfritt att ansöka om ett EORI-nummer och det brukar ta under en timme för tullverket att bekräfta din registrering.

Och självklart kommer vi på Delego att göra allt vi kan för att hålla er så uppdaterade som möjligt!