Coronaviruset i Kina

I början av året tvingades Kina stänga ner stora delar av sina transportvägar pga. coronaviruset. Framförallt blev hamnar och stora lasthubbar drabbade när lastbilar inte fick köra mellan olika provinser. Även om läget blivit bättre i Kina är det fortfarande en stor mängd gods som ska iväg från hubbarna och hamnarna. Det innebär att en stort antal containrar fortfarande är fast i hamnarna i Kina. Vi i Sverige kommer snart märka att importerade produkter från Kina och kringliggande länder inte ankommit och att det kommer bli brist på vissa typer av varor under våren.

Till följd av att containrar fastnar i Kina så är det svårt att få tag på containers vid export från Sverige. Något som kommer ta ett tag att komma till rätta med.

Coronaviruset i Europa

I helgen gick även Italien ut med att vissa regioner i norra Italien hålls i karantän fram tills början av April. Det innebär rent fraktmässigt att inga leveranser eller upphämtningar kommer ske i de drabbade områdena under tiden. Vissa aktörer levererar fortfarande men under strikta restriktioner. DHL, UPS och TNT/Fedex utför inga hämtningar eller leveranser i området. Måndag 9/3 är det Lombardia- och Venetoregionen som är i den röda zonen. Det innefattar samhällen vars postnummer börjar med 26 och 35.
Uppdatering : Tisdag 10/3, Italien har gått ut med att hela landet är i karantän, hur det påverkar frakter till och från landet är i nuläget inte helt klart.

Även mässor runt om i världen väljer att ställa in eller flytta fram sina event. Är du anmäld på en mässa så är det bäst att ha direktkontakt med dem för att se vad som gäller.

Rent generellt så kan vi i dagsläget utgå ifrån att det kommer vara en del problem framöver.
Vi på Delego kommer att hålla oss uppdaterade för att kunna vara behjälpliga om du har några frågor gällande frakter.

Om du vill veta mer om viruset så hänvisar vi er till folkhälsomyndigheten.

Uppdatering 12/3

I ett antal länder har man infört olika typer av restriktioner, detta kan innebära begränsningar och risk för förseningar.
Italien har infört hårdare kontroller som även innefattar godstransporter. Framförallt är det gränsövergången mellan Österrike och Italien.
I övrigt så fungerar hämtningar och leveranser i samtliga länder.

Åkerierna har gett instruktioner till sina chaufförer att undvika kontakt med andra, hålla god handhygien och göra allt de kan för att minimera risken för smittspridning.

Coronaviruset stoppar transporter internationellt